De Amsterdam ArenA is het grootste stadion van Nederland en de thuisbasis van Ajax. Ook menig nationaal en internationaal artiest kent de weg naar het stadion.

De corebusiness is het hosten van voetbalwedstrijden, concerten én evenementen. Dat maakt het stadion een internationaal visitekaartje van de gemeente Amsterdam.

De ambitie van de ArenA is om in 2015 per saldo klimaatneutraal te zijn. Om deze verandering mogelijk te maken, werken de Amsterdam ArenA en Nuon intensief samen. Henk van Raan, Facilitair directeur bij de Amsterdam ArenA: ‘Zoiets kun je niet alleen, daar heb je een partner voor nodig die beschikt over de juiste kennis en expertise. Nuon is voor ons die partner.’ 

Klimaatneutraal stadion

‘Nuon kon inschrijven op de tender en voldeed aan onze voorwaarden op het gebied van duurzaamheid.’ De energiemaatschappij helpt met het opwarmen en verkoelen van de ArenA.

Gezien de plannen om in 2015 per saldo klimaatneutraal te zijn, wil het Amsterdamse stadion onder andere haar energie verduurzamen. De oplossing: zelf energie opwekken, het gebruik van restwarmte, koelen met koud water en vergroening van de overige energie.

Een eigen zonnedak

De ArenA bespaart door zelf energie op te wekken met behulp van Nuon ZonnePanelen. Het zonnedak zal ongeveer 930.000 kWh per jaar produceren. Dat is 10 procent van de elektriciteit die het stadion momenteel jaarlijks verbruikt en vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van circa 270 huishoudens.

De plaatsing van de panelen brengt de ArenA in de top van Europese ‘zonnestadions’. Voor het vergroenen van de overige benodigde energie neemt zij Nuon NederlandseWind af. Windcertificaten geven de garantie dat de windenergie in Nederland is opgewekt.

Schone warmte

De warmte die het stadion geleverd krijgt, is een restproduct van Nuon energiecentrales. Vroeger ging de restwarmte van de elektriciteitsproductie de lucht in. Nu wordt die restwarmte zeer efficiënt gebruikt en is dus CO₂-neutraal. Voor het koelen van de ArenA wordt gebruik gemaakt van Nuon Koude, waarbij constant koud water omhoog wordt gepompt van de bodem van de nabijgelegen Oudekerkerplas.

Podium voor duurzame innovatie

Amsterdam ArenA blijft zoeken naar meer mogelijkheden om invulling te geven aan hun ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen. Van Raan: ‘In ons hoofdgebouw hebben we alle oude energieverbruikers uitgefaseerd. Alles is aangepast aan de nieuwe technieken. Hierdoor realiseren we een enorme verlaging van onze CO₂-footprint.’

Om die nog verder te verlagen, wordt steeds gezocht naar innovatieve oplossingen. ‘Zo wekken onze roltrappen naar beneden elektriciteit op door de massa van de bezoekers die erop staan. Als de bezoekers binnenkomen kost het energie, maar als ze weggaan levert het energie op.’

Bekijk hieronder meer veranderingen met ondernemend Nederland of lees de klantcases over duurzaam ondernemen op de website van Nuon.

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl